Strony

poniedziałek, 9 marca 2015

PEŁNOZIARNISTY CHLEB


Składniki
0,5kg mąki,
2 łyżeczki cukru (płaskie)
2 łyżeczki soli (płaskie)
1 szkl płatków owsianych
0,5 litr wody
3/4szkl słonecznika
3/4szkl sezamu
3/4szkl siemienia
3/4 pestek dyni
3 dag świeżych drożdży

Korzystałam z tego przepisu już 4 razy i za każdym razem chlebek wychodzi lepszy ;) Ostatnim razem wymieszałam dwa rodzaje mąki czyli po 0,25 kg każdej ;). Pierwsza żytnia pełnoziarnista i druga pszenno-razowa. Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. W szklance przygotowujemy drożdże. Kruszymy drożdże i
zalewamy je ciepłą wodę (nie za dużo), dodajemy szczyptę soli, cukru i mąki. Nasz zaczyn  dokładnie mieszamy i  odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną łączymy je z masą i zalewamy wodą. Kolejną czynnością jaką wykonujemy jest wysmarowanie foremki (keksówki) masłem tak by chleb nie przywierał. Nasze ciasto powinno rosnąć w foremce ok 30 min. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na 1 h. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chlebek z foremki do odparowania. Chlebek jest bardzo pożywny i długo pozostaje puszysty. 

Dajcie znać czy wypróbowaliście ten przepis i jak Wam smakuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz