Strony

środa, 23 kwietnia 2014

HEALTHY DINNER

KOTLECIKI z kaszy jaglanej


Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach jestem pełna! Tyle pyszności na stole, a Ty próbujesz zachować umiar... jak to zrobić gdy gospodyni ciągle komentuje, że nic nie jesz, bądź sama Ci nakłada? Święta dla mnie to zawsze poszukiwanie kompromisu by wilk był syty i owca cała ;) 
Dzisiaj proponuję Wam przepyszny zdrowy obiad, zaletą tej propozycji jest także sam sposób wykonania, który jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu :)


Składniki (na ok.10 sztuk):

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli/vegety
odrobina pieprzu
1 jajko
pieczarki
  2 łyżka mąki kukurydzianej

ulubione zioła (ja użyłam natki pietruszki)
przyprawa do kurczaka 
pół czerwonej papryki
1/4 cebuli
pół ząbka czosnku
olej rzepakowy


Składniki - jogurtowy sos:

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
odrobina soli
odrobina startego czosnku (do smaku)
koperek


 Przygotowanie:


Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekamy i smażymy na patelni na łyżce oleju rzepakowego (nie rumienić, jedynie podsmażać do momentu aż cebula i czosnek zmiękną).
Do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarkami, sól, pieprz, jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Ewentualnie dodatkowo doprawić według własnego uznania. 
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 
Z kaszy ulepić 8-10 kulek (wielkości mandarynki) i lekko spłaszczyć oraz wyrównać brzegi, formując ładne, okrągłe kotlety.
Smażyć na patelni na oleju rzepakowym do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste na zewnątrz.








Smacznego!

(dajcie znać czy smakowało ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz